Iz štampe


"Portret Grčke" Nikolasa Gejdža U AMERIČKOJ ŠTAMPI

Prikaze knjige pročitati ovde

portret_grcke

no comments


Prikaz knjige "Da li je moje vreme bilo moje vreme" - Hugo Lečer - Neue Zürcher Zeitung

Prikaz knjige pročitati ovde

hugo_lecer

no comments


NIN, 21. 02. 1982.
Nedokučivi Mišel Fuko

Na američkim univerzitetima francuski filozof Mišel Fuko smatra se "najbriljantnijim filozofom sile [power]" i po mišljenju američnih kolega "on je ono što bi, izgleda, danas trebalo da bude bilo koji francuski naučnik: nedokučiv".

Continue reading

no comments


NIN, 11. oktobar 2007.
Nenad Daković Zaboraviti Fukoa

Mišel Fuko Volja za znanjem; istorija seksualnosti I Prevela: Jelena Stakić Karpos, 2006. Nisam, nažalost, pronašao jedan tekst o Fukou koji sam objavio pre više godina i koji je imao izvesnog odjeka u našoj javnosti, koja i pored brojnih prevoda Fukoovog dela, mislim, naravno na stručnu javnost, nije pokazala naročito zanimanje za njegovo delo koje je, bez sumnje, ostavilo značajan trag u savremenom mišljenju.

Continue reading

no comments


Mirto Azina Hronidi EKSPERIMENT

Roman Eksperiment kiparske spisateljice Mirto Azini Hronidi istražuje odnos erotske ljubavi i duše. Dvoje protagonista - ona i on - dogovaraju se da izvedu eksperiment koji će im pomoći da razumeju prirodu erotske ljubavi i njihov seksualni odnos, ali apstinirajući od telesnog kontakta i predajući se pisanju u cilju sublimiranja probuđenog libida.

Continue reading

no comments


Promocija knjige "Ko je pojedinac?" Adriane Zaharijević

Izadavačka kuća Karpos i Kulturni centar Beograda pozivaju vas na promociju knjige "Ko je pojedinac? Genealoško propitivanje ideje građanina" Adriane Zaharijević, koja će se održati u ARTget galeriji KCB-a, 15. maja u 19h. Na promociji govore Ivana Pantelić (Institut za savremenu istoriju), Marina Simić (Fakultet političkih nauka), Jelena Vasiljević (Institut za filozofiju i društvenu teoriju) i autorka. Moderira Olivera Stošić Rakić, urednica književnog i tribinskog programa KCB-a.

Continue reading

no comments