Posted on

Nikolas Gejdž

Biografija i ergografija

Nikolas Gejdž (Nicholas Gage) je rođen l939. u Grčkoj, tačnije u Epiru, kao Nikolas Gacojanis. U Ameriku je emigrirao kao desetogodišnjak, pod nesrećnim okolnostima. Školovao se na Univerzitetima Boston i Kolumbija.

Književnu slavu sticao je romanima Jabuka razdora (Bones of Contention, 1974) i Burlotino bogatstvo (The Bourlotas Fortune, 1975), sagom o dinastiji grčkih brodovlasnika. Godine 1983. objavljuje svoje najpoznatije delo Eleni (u izdanju Random House), roman o tragičnoj sudbini svoje majke i borbi porodice da preživi u talasima rata i revolucije koji su gospodarili Grčkom 40-ih godina. Roman je u Americi ubrzo postao bestseler, a u Engeskoj je čak dobio Hajnemanovu nagradu kao najbolji roman godine koju dodeljuje Royal Society of Literature of Great Britain. Eleni će uskoro biti preveden je na 16 jezika, a 1985. godine je snimljen istoimeni film u kome ulogu Nikolasa Gejdža igra Džon Malkovič. Drugi deo romana pod nazivom Mesto za nas (A Place for Us) usledio je 1989. i prati sudbinu porodice na američkom kontinentu.

Nikolas Gejdž je veći deo svog radnog veka proveo, zapravo, kao istraživački novinar. Pisao je za The Boston Herald Traveler, The Wall Street Journal i The New York Times, za koji je radio od 1970. do 1980. kao novinar i strani dopisnik. U to vreme objavljuje i dva bestselera o američkoj mafiji: The Mafia Is Not An Equal Opportunity Employer (1971) i Mafia, U.S.A (1972). Bio je uključen u otkrivanje korupcionaške prošlosti potpredsednika Spira Enjua (Agnew), što je dovelo do njegove ostavke. Za vreme afere Votergejt, Gejdž je bio prvi izveštač koji je slušao Niksonove trake. Njegova novinarska iskustva poslužila su kao osnova za televizijski šou The Andros Targets. Iz tog perioda je i saradnja sa Mariom Puzom, s kojim je radio na filmu Kum III.

Godine 1987. objavio je delo Portret Grčke, koje je od tada doživelo više izdanja i prevedeno je na brojne jezike. „Portret Grčke je najbolja knjiga o Grčkoj koju sam pročitao nakon Milerovog klasika Kolosa iz Marusija“, pisao je Kristofer Janus u The Chigago Sun. Kritike u listovima The Washington Post („Portret Grčke može da zameni pola Lebove klasične biblioteke“), The Boston Globe („Gejdžova knjiga posmatra s ljubavlju; pisana je s ponosom, sasvim iskreno i bespoštedno”), kao i u brojnim drugim američkim novinama i časopisima, bile su u istom tonu.

Poslednje Gejdžova knjiga Grčka vatra bavi se zagonentnom vezom operske dive Marije Kalas i brodovlasnika Aristotela Onazisa.

Home page Nikolasa Gejdža >>>

Portret Grčke >>>