Posted on

Džon Ralston Sol

Džon Ralston Sol (John Ralston Saul, rođen 1947.) je kanadski teoretičar, esejista i romanopisac. Nakon objavljivanja studije „Voltaire’s Bastards“ o „diktaturi razuma na Zapadu“ 1992. godine, postaje poznat i van Kanade (knjiga je prevedena na brojne jezike, među kojima su ruski, francuski, japanski, španski itd.).

U knjizi „Nesvesna civilizacija“, objavljenoj 1995. godine (prevedenoj, uzgred, na nemački kao: „Tržište jede svoju decu. Protiv ekonomizacije društva“) suvereno iznosi da se naše društvo samo površno temelji na pojedincu i demokratiji. Ono je sve više konformističko i korporativističko, društvo u kom legitimacija zavisi od specijalista ili interesnih grupa i gde se odluke donose u njihovim međusobnim pregovorima. Paradoks naše situacije leži u tome da nas znanje nije učinilo svesnima. Mi, naprotiv, tražimo utočište u svetu iluzija gde je jezik odsečen od realnosti. Ponovno povezivanje jezika sa realnošću, razjašnjavanje o tome šta mislimo pod individualizmom i demokratijom, činjenje ovih realnosti ključnim za život građanina, identifikovanje ideologija da bi se uspostavljala kontrola nad njima, spadaju među prve elemente ravnoteže koju Sol predlaže u ovoj knjizi. Značajan doprinos ubedljivim tezama u „Nesvesnoj civilizaciji“ dalo je i Solovo iskustvo koje je stekao kao čelni čovek jedne investicione firme u Parizu i u radu u naftnoj kompaniji u Kanadi. Knjiga je nagrađena najuglednijom kanadskim priznanjem za teoretsku literaturu (Governor General’s Literary Award) 1996. godine, a dve godine kasnije Sol je za nju dobio Gordon Montador nagradu za najbolju knjigu o savremenim društvenim pitanjima.

U studiji „Kolaps globalizma i ponovno izmišljanje sveta“ iz 2005. upozorava da je globalizam, sviđalo se to nama ili ne, već doživeo kolaps i da ćemo, ukoliko brzo ne reagujemo, biti zahvaćeni krizom i prinuđeni na vanredne reakcije. Godine 2009. Džon Ralston Sol je izabran za predsednika Međunarodnog PEN centra.

www.johnralstonsaul.com