Posted on

Nikolas Gejdž

Nikolas Gejdž (Nicholas Gage) je rođen 1939. u Grčkoj, tačnije u Epiru, kao Nikolas Gacojanis. U Ameriku je emigrirao kao desetogodišnjak, pod nesrećnim okolnostima. Školovao se na Univerzitetima Boston i Kolumbija.
Književnu slavu sticao je romanima „Jabuka razdora“ („Bones of Contention“, 1974) i „Burlotino bogatstvo“ („The Bourlotas Fortune“, 1975), sagom o dinastiji grčkih brodovlasnika. Godine 1983. objavljuje svoje najpoznatije delo „Eleni“ (u izdanju Random House), roman o tragičnoj sudbini svoje majke i borbi porodice da preživi u talasima rata i revolucije koji su gospodarili Grčkom 40-ih godina. Roman je u Americi ubrzo postao bestseler, a u Engeskoj je čak dobio Hajnemanovu nagradu kao najbolji roman godine koju dodeljuje Royal Society of Literature of Great Britain. „Eleni“ će uskoro biti preveden je na 16 jezika, a 1985. godine je snimljen istoimeni film u kome ulogu Nikolasa Gejdža igra Džon Malkovič. Drugi deo romana pod nazivom Mesto za nas (A Place for Us) usledio je 1989. i prati sudbinu porodice na američkom kontinentu.
Godine 1987. objavio je delo „Portret Grčke“, koje je od tada doživelo više izdanja i prevedeno je na brojne jezike. „Portret Grčke je najbolja knjiga o Grčkoj koju sam pročitao nakon Milerovog klasika Kolosa iz Marusija“, pisao je Kristofer Janus u The Chigago Sun. Kritike u listovima The Washington Post („Portret Grčke može da zameni pola Lebove klasične biblioteke“), The Boston Globe („Gejdžova knjiga posmatra s ljubavlju; pisana je s ponosom, sasvim iskreno i bespoštedno“), kao i u brojnim drugim američkim novinama i časopisima, bile su u istom tonu.
Poslednje Gejdžova knjiga „Grčka vatra“ bavi se zagonentnom vezom operske dive Marije Kalas i brodovlasnika Aristotela Onazisa.